In het kader van de herdenking van WO I brengt Het Hasselts Toneel
 
'Petrus en den Doodendraad', van Guido Van Meir
 
laatste voorstellingen op 25, 26 en 27 oktober, telkens om 20.15 u.


Limburg 1914 1918 logo WEB 160 160
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de grens tussen België en Nederland door de Duitsers hermetisch afgesloten door een elektrische draadversperring. Tegen de achtergrond van dit historisch gegeven speelt 'Petrus en den Doodendraad'.
 
1819 1 Petrus web
De oude Petrus verblijft in een bejaardentehuis en krijgt bezoek van Sofie, een jong meisje dat zich voorstelt als vrijwilliger. Petrus reageert nors en afwijzend. Maar gaandeweg komen er elementen in het gesprek waaruit duidelijk wordt dat Sofie meer weet over de rol van Petrus in een passionele vete die zich afspeelde tijdens de eerste wereldoorlog. Als dan ook nog duidelijk wordt dat het meisje op wie Petrus verliefd was, de grootmoeder van Sofie is, ziet Petrus de kans om eindelijk zijn versie van de feiten te geven.
Een tragische love-story op de grens waar ooit den draad stond, die dorpen in tweeën sneed, waar smokkelaars aan bleven plakken, die een verloving tot een vierjarig bestaan veroordeelde.
Bij iedere voorstelling is er een korte inleiding over de moordende elektrische draadversperring.
 
In een regie van Rob Renckens treden op: Luk de Laat en Nadia Majewski.
 
Opvoeringen op 6, 12, 13, 16, 19, 20, 25, 26, 27 oktober, telkens om 20.15 u. (en niet om 20 u.)
 
Tickets aan € 11, reductietickets aan € 6 en € 10. Hier bestellen.
 

EXTRA !!
Gastvoorstelling op 3 mei 2019
VRIENDINNEN
 
Vertolking: Marleen Merckx (Simonneke uit Thuis) en Annemarie Picard
Regie: Jeroen Maes
Auteur: Ed Vanderweyden
Paljas Producties

'Vriendinnen' gaat over een levenslange vriendschap tussen Maria en Florentine. We volgen beide vrouwen vanaf hun jeugdjaren (vlak na WOII) tot op het moment dat ze de pensioengerechtigde leeftijd al lang voorbij zijn. Zoals iedereen onder ons kennen zij succes en tegenslagen, ruzies en verzoeningen, vreugde en verdriet.
 
Humoristische, ontroerende en zeer herkenbare voorstelling over een levenslange vriendschap!
 
De gastproductie ‘Vriendinnen’ zit niet in het abonnement. Ook abonnees moeten dus hiervoor apart reserveren.
Wees er snel bij om zeker een zitje te hebben voor deze unieke voorstelling.
 
Kaarten aan € 15 in voorverkoop (normaal: € 16).
 
 

Het seizoen 2018-2019

Al enkele weken zijn de repetities aan de gang voor het nieuwe seizoen.

Limburg 1914 1918 logo medium

De eerste productie kadert in de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. 'Petrus en den doodendraad' is een tragisch liefdesverhaal, van de hand van Guido Van Meir. De oude Petrus verblijft in een bejaardentehuis en krijgt bezoek van Sofie, een vrijwilligster. Gaandeweg wordt duidelijk dat zij meer weet over de rol van Petrus in een passionele vete die zich afspeelde tijdens WO I. Dat de 'dodendraad' daarbij een rol speelde, komen we gaandeweg te weten. Tijdens WO I werd de grens tussen België en Nederland door de Duitsers hermetisch afgesloten door een elektrische draadversperring. Bij iedere voorstelling voorziet Het Hasselts Toneel een korte inleiding waarbij de 'dodendraad' in een historisch perspectief wordt geplaatst. 

Eind november brengt Het Hasselts Toneel - voor de eerste keer in Limburg - negen voorstellingen van 'De hondenwei' (Alice Reijs en Ariane Van Vliet), een donkere komedie over twee vrouwen die elkaar leren kennen op de hondenwei. Wordt de nieuwkomer op de hondenwei geaccepteerd? Houdt zij zich aan de regels? Geldt hier het recht van de sterkste? Een tragikomische voorstelling waarin de dames praten met hun honden, over hun honden, via hun honden.

In februari pakken we uit met 'Loslopende vrouwen', een komedie van Haye van der Heijden over drie generaties vrouwen die totaal op elkaar aangewezen zijn. Het zijn stuk voor stuk vrouwen die zich niet kunnen of willen binden aan een man. Een komedie die ondanks de intrinsieke wrangheid ieder publiek zal aanspreken.

1819 5 Vriendinnen posterEindigen doen we met een vreselijke nachtmerrie, toch voor de mannelijke toeschouwers. 'De schone smeerlap' (Pierre Chesnot) is een ontzettend geestig stuk over een zekere François (een don juan, bedrieger en leugenaar) die zijn verjaardag viert. Zijn vrouw, zijn ex, zijn maîtresse, zijn nieuw liefje, ... ze zijn het allemaal beu hoe hij hen behandelt en op zijn verjaardagsfeestje besluiten ze samen te zweren om hem 'terug te pakken'.

Als uitsmijter, maar buiten de abonnementsformule, pakken we uit met een gastproductie. Toneelgezelschap Paljas brengt op 3 mei 2019, en bij voldoende belangstelling ook op 4 mei 2019, een voorstelling van 'Vriendinnen' (Ed Vanderweyden). Een humoristische, ontroerende en zeer herkenbare voorstelling over een levenslange vriendschap. In de rollen herkennen we Marleen Merckx (Simonneke uit Thuis) en Annemarie Picard.  Reserveren voor deze unieke voorstelling kan al vanaf september.

Veel toneelplezier in ons nieuwe seizoen!

VRIENDINNEN 

GASTPRODUCTIE i.s.m. Het Hasselts Toneel

vrijdag 3 mei 2019, 20 u.

 

1819 5 Vriendinnen poster

Vriendinnen

Vertolking: Marleen Merckx (Simonneke uit Thuis) en Annemarie Picard
Regie: Jeroen Maes
Auteur: Ed Vanderweyden
Tekstbewerking: Pol Goossen

Vriendinnen gaat over een levenslange vriendschap tussen Maria en Florentine. We volgen beide vrouwen vanaf hun jeugdjaren (vlak na WOII) tot op het moment dat ze de pensioengerechtigde leeftijd al lang voorbij zijn. Zoals iedereen onder ons kennen zij succes en tegenslagen, ruzies en verzoeningen, vreugde en verdriet.
 
Humoristische, ontroerende en zeer herkenbare voorstelling over een levenslange vriendschap!
 
De gastproductie ‘Vriendinnen’ zit niet in het abonnement. Ook abonnees moeten dus hiervoor apart reserveren.
Wees er snel bij om zeker een zitje te hebben voor deze unieke voorstelling.
 
TICKETS: € 16 (aan de kassa op 3 mei 2019)
Voorverkoop (via deze website of aan de balie tijdens de opvoeringen van de andere producties van HHT): € 15